menu

Lascaux

Lascaux is een gemeente in het Franse departement Corrèze (regio Limousin) en telt 154 inwoners (1999). De oppervlakte bedraagt 7,26 km², de bevolkingsdichtheid is 21 inwoners per km², aldus Wikipedia.

Bij Lascaux bevinden zich ook beroemde grotten, een vindplaats van rotswandschilderingen, interieurdecoratie ‘avant la lettre’.

De grotten van Lascaux liggen in de vallei van de Vézère op het grondgebied van de gemeente Montignac in het Franse departement Dordogne  (regio Aquitanië). In 1940 werden in een grot een groot aantal rotswandschilderingen ontdekt. Deskundigen dateren de oudste rotsschilderingen uit deze Grot van Lascaux op 15.000 v.Chr, de jongste op 10.000 v.Chr. Het is de rijkst beschilderde prehistorische grot die tot nu toe is ontdekt.

Ontdekt in 1940 en geplaatst op de werelderfgoedlijst van de UNESCO als onderdeel van de prehistorische locaties en beschilderde grotten in de Vézèrevallei gaat de Grot van Lascaux door voor de "Sixtijnse Kapel van de Paleolithische Kunst".

De plaatsnaam Lascaux is ‘vernederlandst’ naar Laskoo, als naam voor de creatieve totaaloplosser uit Zoetermeer op het gebied van visuele communicatie in het interieur.