menu

Spectaculaire foto’s zorgen voor verbinding

Moderne, frisse uitstraling

In augustus 2013 betrok klachteninstituut Kifid een nieuw kantoorpand in Den Haag. Desenco Group begeleidde zowel de zoektocht naar nieuwe huisvesting als de herinrichting van de twee nieuwe etages. Voor het nieuwe interieurontwerp schakelde Desenco Group het Haagse architectenbureau Graziosi Progetti in. Blomsma Print & Sign zorgde voor een spectaculaire visual. Saillant detail: de fotografie daarvan is óók door Blomsma gedaan!  

Advies- en managementorganisatie Desenco Group biedt haar relaties de mogelijkheid om het hele huisvestingstraject bij één partij onder te brengen. “Dat betekent dat we samen met onze klanten onderzoeken welke eisen er aan de huisvesting worden gesteld, dat we op zoek gaan naar geschikte locaties én vervolgens de inrichting begeleiden,” legt projectleider Anand Harnam uit. Voor het financieel klachteninstituut Kifid vond Desenco nieuwe ruimte in Den Haag, bij het Centraal Station. Harnam: “Het gebouw is al wat ouder en dus enigszins gedateerd. We hebben daarom architectenbureau Graziosi Progetti in de arm genomen voor de herinrichting van het interieur en om het eigentijdser te maken.” 

Uitgangspunten bij het interieurontwerp waren openheid en transparantie vertelt interieurarchitect Sander Haan van Graziosi Progetti, “maar omdat Kifid in de financiële sector werkt, was er ook behoefte aan privacy. We hebben daarom gekozen voor een speelse indeling met open en besloten plekken.” Het nieuwe Kifid-kantoor is lang, relatief smal en verdeeld over twee verdiepingen. Haan: “We wilden de lange zichtlijnen behouden én we wilden iets van de omgeving binnenhalen. Het kantoor ligt immers in hartje Den Haag en is omgeven door diverse bekende gebouwen en veel groen.” 

Contrasten
Een nieuwe trap verbindt nu beide verdiepingen; grote visuals verbinden de kantoorruimtes met elkaar én met het karakteristieke Haagse centrum. Om die verbinding te realiseren, wilde de architect foto’s van de omgeving gebruiken: “We zochten naar een goede mix tussen het groen en de gebouwen. Daarnaast wilden we in het beeld sterke contrasten,” aldus Haan. Om aan te sluiten bij het gebouw, maar er tegelijk een eigentijdse draai aan te geven, koos de architect voor zwart-wit foto’s. Foto’s van voldoende kwaliteit die aan alle eisen voldeden, bleken echter onvindbaar: “Uiteindelijk kwam Blomsma op eigen initiatief met een voorstel,” vertelt Anand Harnam. “Peter Trimbos is naast zijn werk als projectleider bij Blomsma ook een enthousiast fotograaf. Hij heeft speciaal voor dit project foto’s gemaakt. Daarmee hadden we precies de goede mix tussen ‘groen’ en skyline.” Ook Haan is enthousiast over de foto’s: “Het effect is bijzonder goed. De zwart-wit foto’s zorgen ervoor dat het pand een moderne, frisse uitstraling krijgt.” 

Zijn de foto’s al bijzonder, de montage van de visuals is dat ook. De beelden lopen namelijk helemaal door over de lange zijden van de ruimte: over de muren, de deuren en zelfs de brandhaspels en de kozijnen. De foto’s zijn daarom geprint op diverse materialen. Harnam: “Het is een combinatie geworden van naadloos AIRTEX-behang en zelfklevend vinyl, afhankelijk van de ondergrond waarop de visual gemonteerd werd.” Blomsma zorgde in nauw overleg met Desenco Group en Graziosi Progetti voor het printwerk en de montage van de visuals. Het effect is spectaculair vindt Haan: “De foto’s zijn voornamelijk in zwart-wit, maar voor één afdeling hebben we kleur gekozen. Deze ‘greenwall’ geeft een wat vervreemdend effect, dat erg goed werkt.” 

 

Al met al is het in alle opzichten een geslaagd project vindt Harnam: “Zowel budgettair als wat betreft samenwerking en uitvoering is dit een perfect project geweest.” Ook de medewerkers van Kifid zijn enthousiast. Haan: “Hoewel de ruimte van Kifid verdeeld is over twee verdiepingen, zorgen de trap in combinatie met de visuals voor verbinding. Mensen lopen ondanks de afstand gemakkelijk even bij elkaar langs.” Ook hij is tevreden: “Het was een perfecte samenwerking met Desenco en Blomsma en het was bovendien één van de snelst gerealiseerde projecten uit mijn carrière!”

Overige gerealiseerde projecten