menu

Nieuwe ‘look’ voor kantine Blomsma Groep

Stijlvol signplan past naadloos in representatief interieur

Een behagelijke ruimte, die ook representatief en functioneel is? Dat kan prima, bewijst ‘het kantineproject’ van Blomsma Groep. Directeur Willem Heijboer vroeg zijn team de bedrijfskantine aan te pakken. Ze kregen de vrije hand en ontwikkelden een totaalconcept, waarin ook de bewegwijzering en vluchtroutes werden opgenomen. Het resultaat is prachtig geworden: de kantine is gerestyled tot een representatieve, sfeervolle én veilige ruimte. Een van de eerste gasten was staatssecretaris Sharon Dijksma. Ze was enthousiast!

“We ontvangen als Blomsma Groep natuurlijk regelmatig relaties,” legt directeur Willem Heijboer uit. “Je eigen pand is dan het eerste visitekaartje. Er komen veel architecten en ontwerpers bij ons over de vloer, dus ons gebouw biedt een goed podium om te laten zien wat we kunnen.” De bedrijfskantine in Zoetermeer was echter een wat ondergeschoven kindje. Heijboer: “Ik vond de kantine kaal en ongezellig. We gebruiken de ruimte natuurlijk als lunchruimte, maar ook voor personeelsbijeenkomsten en om presentaties te geven. Ik wilde er een behagelijke, comfortabele ruimte van maken, zonder dat het zou inboeten aan functionaliteit.” 

Heijboer vroeg zijn collega’s Peter Trimbos van Blomsma Print & Sign en Kristi Vermeulen van Blomsma Signs & Safety de kantine te restylen tot een prettige, representatieve ruimte. Uitgangspunt van het ontwerp werden bloemen, in een zachte, bijna abstracte sfeer gefotografeerd door Peter Trimbos, “maar de bloemen zijn nauwelijks nog als zodanig herkenbaar,“ vertelt Kristi Vermeulen. Het kleurbeeld van de muren loopt deels door op de glaswanden en deuren. Kristi Vermeulen: “Dat geeft een mooi, rustig beeld, ondanks het feit dat de visuals op verschillende materialen zijn gemonteerd.” 

Veilig, duidelijk én fraai
Bijzonder aan het project ‘Kantine’ is dat ook de bewegwijzering in het ontwerp is betrokken: “De vluchtroutes en plattegronden moeten voldoen aan wettelijke eisen en moeten passen in het geheel,” aldus Kristi Vermeulen. “En ook de bewegwijzering moet natuurlijk duidelijk zijn, anders raken mensen aan de dwaal.” Vaak vormen de noodverlichtingsarmaturen met vluchtwegsymbolen een grote stijlbreuk met de rest van het interieur. Vermeulen: “Wij hebben daarom gekozen voor D-Sign-frame in grey-metallic. De borden zijn opvallend, maar stijlvol én ze voldoen aan de voorschriften.” De borden hangen op goed zichtbare plaatsen en passen prachtig in het ontwerp: “We hebben de kleuren van de bewegwijzering laten terugkomen in de visuals op de muren en deuren. Zo vormt het signplan één geheel met de rest van de ruimte,” legt Kristi Vermeulen uit.  

Het meubilair van de kantine, houten tafels en rode stoelen, maken het natuurlijke ontwerp helemaal ‘af’. Heijboer is er erg tevreden over: “Ik vind het zeer geslaagd. Ik ben ook blij dat de veiligheidssignalering zo mooi is geïntegreerd. Het is een belangrijk aspect in het interieur, dus daar moet je goed en serieus mee omgaan. Deze oplossing combineert veiligheid en duidelijkheid met een fraai ontwerp.” 

Maatschappelijk bewust ondernemen
Een van de eerste gasten in de vernieuwde ruimte was staatssecretaris Sharon Dijksma. Blomsma Groep was gastheer toen de staatssecretaris op bedrijfsbezoek kwam om zich te laten informeren over duurzaam ondernemen in Zoetermeer. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit echt in onze genen,” zegt Heijboer. De staatssecretaris wilde van ons horen hoe we de balans vinden tussen de mensen, het milieu én het bedrijf. Kortom: hoe we een succesvolle, winstgevende onderneming kunnen zijn zonder de menselijke kant uit het oog te verliezen en zonder het milieu schade te berokkenen.” Het nieuwe interieur viel in de smaak bij mevrouw Dijksma lacht Heijboer: “De staatssecretaris heeft ook landbouw in haar portefeuille en ze was echt enthousiast over de bloemen op de muur én de groene vloerbedekking waarop een levensechte print van gras is aangebracht.”  

Overige gerealiseerde projecten