menu

Levende herinneringen in Residentie Moermont

Projectuitvoering volledig verzorgd door Blomsma
 

Mensen die dementeren, herinneren zich de periode tussen hun achtste en 35e levensjaar het beste. In verzorgingshuis Moermont in Bergen op Zoom ontwierp interieurarchitecte Mireille van Driel van Livin’Ontwerp daarom een leefomgeving vol tastbare herinneringen!

De behoeften en wensen van de dementerende bewoners zijn een belangrijke leidraad geweest bij het ontwikkelen van het interieurconcept voor Residentie Moermont. “Hun herinneringen moeten herkenbaar zijn, want dan voelen ze zich veiliger” legt Van Driel uit. Om dat veilige, herkenbare gevoel te bereiken, creëerde ze rondom een aantal thema’s een sfeer uit lang vervlogen tijden. Daarvoor worden diverse visuals gebruikt, maar ook meubels en accessoires. Van Driel: “Een van de thema’s is bijvoorbeeld ‘high tea’. Daarvoor hebben we een mooie kaptafel gemaakt, waar mensen kunnen zitten en zich mooi kunnen maken. Er staat een oude linnenkast met ouderwets linnengoed, zeepjes en nachthemden, maar er is ook mooi serviesgoed. “ Overal heeft Van Driel verschillende middelen en materialen gecombineerd om bewoners een gevoel van herkenning mee te geven. Zo is ook het winkeltje voor de bewoners onder handen genomen: “Je kunt er gewoon je boodschappen doen, maar we hebben er bijvoorbeeld ook een oude kast neergezet, met oude potten met snoep.” 

Blomsma heeft de visuals verzorgd die het ontwerp ondersteunen en ‘af’ maken. Er is onder andere speciale 3M Muurfolie gebruikt met een print erop. Projectleider Peter Trimbos: “Als je deze folie verwarmt, neemt hij de vorm van de muur aan. Dat geeft een spectaculair effect, omdat het lijkt alsof de visual echt op de muur is gemaakt.” 

Sjiek
Met name de grote variatie aan technieken en materialen maakte Moermont een leuk en uitdagend project vindt Trimbos: “De full color afbeeldingen zijn soms meer dan levensgroot, maar ze gaan overal mooi op in het totaalontwerp.” Voor de structuurwanden, de vlakke kastdeuren en de ramen zijn verschillende soorten zelfklevend vinyl gebruikt voor een optimaal effect én optimale duurzaamheid. Zo had Livin’Ontwerp voor de afdeling ‘Molen’ een foto van een molen gemaakt. Trimbos: “Die hebben we in Delftsblauw verwerkt tot een visual. Hij is geprint op speciale muurfolie en vervolgens uitgesneden en op de muur van de afdeling gemonteerd.” Van Driel is er blij mee: “Dit is mooi materiaal, het glimt mooi en is net even sjieker dan andere folies.” 

Bijzonder zijn ook de centrale binnenhal en de receptie, die geïnspireerd zijn op het park dat op de plaats van het huidige gebouw lag. Grote visuals geven al de sensatie in een park te lopen, maar Van Driel heeft daar nog enkele ingenieuze elementen aan toegevoegd: “We maken alle beeldmateriaal zelf, maar in dit geval ook het filmmateriaal. In de visuals op de muren zijn fotolijstjes uitgespaard en in die fotolijstjes zijn beeldschermpjes gemonteerd. Daarop loopt een film met wegvliegende vogeltjes. Je hoort ze zelfs fluiten.” Het effect van de combinatie wandvisuals en film is fantastisch: “Mensen reageren heel enthousiast en ze hebben echt het gevoel in een park te lopen,” vertelt Van Driel. 

Blomsma is nauw betrokken geweest bij het hele traject aldus Trimbos: “Mireille is heel creatief. We hebben haar daarvoor alle ruimte gegeven door haar alle technische zaken helemaal uit handen te nemen. We hebben bijvoorbeeld de locatie nauwkeurig opgemeten en gezorgd dat alle ontwerpen en folies goed op maat waren.” Ook bij het ontwerp konden de collega’s van Trimbos bijspringen: “We doen meer dan alleen printen en plakken! Livin’Ontwerp leverde bijvoorbeeld een ruw ontwerp aan voor bepaalde visuals. Wij zorgden vervolgens voor een goed dtp-bestand en de juiste maten.” En het resultaat? Dat is spectaculair! Trimbos: “Er is goed nagedacht over het ontwerp en iedereen die het ziet, reageert erop. Zelfs tijdens de montage waren mensen al enthousiast!” 

Overige gerealiseerde projecten