menu

Keukenblokken in verzorgingshuizen van Vierstroom weer als nieuw

Klaar terwijl u slaapt!
 

Zorgorganisatie Vierstroom biedt hulp, zorg en ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben. Als het kan thuis, maar als dat niet meer kan, in verzorgingshuizen of kleinschalige woonprojecten. Afgelopen december werden 88 keukenblokken in drie verzorgingshuizen vernieuwd met 3M Di-Noc Interieurfolie. 

Vierstroom werkt in het Groene Hart en heeft diverse panden in de regio. Ze worden gehuurd van een woningbouwvereniging. Die liet op een gegeven moment weten dat het tijd was voor onderhoud en renovatie van een aantal appartementen, vertelt Wimke Voormeulen, projectmanager Facilitair Vastgoed van Vierstroom: “De vloeren, kranen en keukenblokken van 88 appartementen moesten worden vernieuwd. Dat is een fikse klus: als we de keukens helemaal wilden vervangen, zou dat voor de bewoners een flinke overlast vormen.” Het project werd in drie etappes verdeeld, zodat de overlast voor de bewoners zo klein mogelijk zou zijn legt Voormeulen uit: “We hebben eerst de kranen en de vloerbedekking vervangen en als laatste de keukens aangepakt.” 

Snel en voordelig
Voor de keukens koos Vierstroom voor renovatie met folie: “We hebben eerst gekeken naar de technische staat van de keukenblokjes en die viel wel mee. Daarom hebben we besloten ze alleen een facelift te geven,” aldus Voormeulen. In overleg met Blomsma Print & Sign uit Zoetermeer besloot Vierstroom de 88 keukenblokken te voorzien van 3M Di-Noc Interieurfolie. Voormeulen: “We werken al jaren met Blomsma. Ze verzorgen bijvoorbeeld onze gevellogo’s en ontruimingsplannen, maar ze hebben ook de entree van ons hoofdkantoor in Gouda prachtig gerenoveerd. Daarvoor hebben ze Di-Noc Interieurfolie met een mooie houtstructuur gebruikt. We waren daar heel enthousiast over, dus het lag voor de hand contact met hen op te nemen voor deze renovatie.” 

Uitgangspunt was dat de keukens lichter en frisser moesten worden: “Blomsma kwam met een design dat paste in onze wensen: wit met een lichtgrijs streepje,” vertelt Voormeulen. Het was niet alleen financieel voordeliger dan compleet nieuwe keukenblokken aanschaffen, maar ook veel sneller en gemakkelijker te installeren. Voormeulen: “Onze bewoners hoefden er hun appartement niet voor uit. Dat vonden we echt een groot pluspunt.” 

Goede voorbereiding
Blomsma maakte eerst een proefopstelling. Projectleider Peter Trimbos van Blomsma Print & Sign: “We wilden bijvoorbeeld zien hoe het dessin in de lengte en in de breedte zou uitpakken en wat voordeliger zou zijn qua materiaalgebruik. Ook dachten we aanvankelijk dat we alle keukendeurtjes eraf zouden moeten halen, maar dat bleek helemaal niet nodig te zijn.” Dankzij de ervaring die de proefopstelling opleverde, kon bovendien een deel van het voorbereidende werk bij Blomsma in de werkplaats worden gedaan. Trimbos: “Dat scheelde veel tijd bij het monteren zelf. We zijn uiteindelijk zo’n zes tot zeven werkdagen per locatie bezig geweest. “ 

Het eindresultaat is prachtig vinden alle partijen. En inderdaad konden de bewoners gewoon thuis blijven. Dat was voor het team van Blomsma ook een bijzondere ervaring vertelt Trimbos: “Het was best gezellig dat de bewoners er gewoon bij bleven. Bij mensen thuis werken is toch weer anders dan in een kantoor of bijvoorbeeld een hotel. En sommige bewoners voelden zich zo op hun gemak en hadden zo weinig last van de renovatie, dat ze gewoon hun middagdutje deden. Werden ze wakker, hadden ze een prachtige, nieuwe keuken!” 

Overige gerealiseerde projecten