menu

ARAG renoveerde het hoofdkantoor

“Folie zorgt voor een extra dimensie!”

Open, toegankelijk en eenvoudig. Dat zijn een aantal belangrijke merkwaarden van verzekeraar ARAG en dat moet het hoofdkantoor in Leusden dus uitstralen. Aan interieurarchitect Natasja Nicolaas van Nadinea de uitdaging dat concreet vorm te geven. Haar opdracht: maak van het pand een ARAG-gebouw. Met behulp van interieurfolie wist ze het interieur een tijdloze uitstraling te geven, die bovendien ‘helemaal ARAG is’!

In het kader van het ‘nieuwe werken’ heeft ARAG haar hoofdkantoor in Leusden grondig verbouwd. Facility manager Arjan de Heer was binnen ARAG verantwoordelijk voor de renovatie: “We wilden een aantrekkelijke werkgever zijn én we wilden meer transparantie, zodat onze medewerkers meer contact met elkaar zouden hebben.” Om dat te bereiken, is het gebouw in overleg met een architect volledig ‘gestript’: “Er zijn veel tussenwanden verwijderd of vervangen door glaswanden,” aldus De Heer. 

Veilig je weg vinden
ARAG wilde een creatieve en open uitstraling in het gebouw, maar wilde ook dat het interieur tijdloos zou zijn. Natasja Nicolaas ontwikkelde het concept. Ze koos ervoor per afdeling het accent te leggen op een bepaalde kleur. Daarbij zocht ze beelden met steeds een andere vorm en een andere beleving. Alle beelden hadden wel een gemeenschappelijk thema, namelijk natuur “want dat vinden de meeste mensen mooi,” aldus Nicolaas. 

In verband met de veiligheid én om goed de weg te kunnen vinden in het gebouw, zijn de glazen wanden en glazen deuren voorzien van folie. Nicolaas: “Ik heb ervoor gekozen het gebouw te verdelen in kleurzones. Die lopen verticaal, dus over de verdiepingen. Iedere zone heeft zijn eigen kleur gekregen en per verdieping zijn er verschillende visuals.” Deze manier van bewegwijzering werkt in de praktijk goed merkt De Heer: “Je kunt jezelf gemakkelijk oriënteren, omdat iedere afdeling en iedere etage zijn eigen beelden en kleuren heeft.” 

Soms is het prettig om even rustig te kunnen zitten. Er zijn dan ook diverse spreekkamers, vergaderruimtes en ‘concentratiekamers’ gecreëerd waar mensen zich kunnen terugtrekken. Nicolaas: “Op de glazen deuren staat waarvoor de ruimte is bedoeld, ook weer om het de medewerkers gemakkelijk te maken.” 

Voor het technisch advies en de montage van de visuals en signing, schakelde Nicolaas Blomsma in: “Ik kende Blomsma al van andere projecten en was toen blij met de samenwerking. Het werkte nu ook weer heel prettig: ik had één aanspreekpunt en de lijnen waren kort. We konden dus snel schakelen.” 

Folie-vernuft
Er zijn diverse ‘folie-hoogstandjes’ verwerkt in het gebouw. Voor de deels rondlopende glazen wanden en voor de glazen deuren is Clearview folie van 3M gebruikt. Daarop zijn de visuals geprint. Projectleider Peter Trimbos van Blomsma: “Dit folie is zo transparant, dat je niet ziet dat er folie is gebruikt. Dat maakt het effect extra spectaculair.” Bijzonder is ook de brede achterwand bij de receptie. Daarvoor is vinyldoek van AIRTEX gebruikt. Trimbos: “Dat kunnen we in één keer printen. Je hebt dus geen naden en dat geeft een heel strak effect.” 

Blomsma verzorgde ook wandvisuals in textielframe. Een aantal van deze visuals is gevuld met akoestisch schuim om in de grote werkruimtes het geluid te dempen. Trimbos: “Dat helpt een comfortabele werkomgeving te creëren.” De collega’s van Blomsma Signs & Safety adviseerden bij het ontwerpen en produceren van de vluchtwegplattegronden, “want dat is echt een vak apart,” aldus Trimbos.

Het project heeft anderhalf jaar gelopen, terwijl het dagelijks werk bij ARAG zoveel mogelijk moest doorgaan. Trimbos: “Het project was goed gefaseerd. Dat werkte voor ons heel prettig, omdat we het productieproces daarmee goed in de hand konden houden. Je leert bovendien in de praktijk wat wel en niet goed werkt in specifieke situaties en die ervaring konden we vervolgens goed gebruiken voor de volgende fases.” 

En tenslotte natuurlijk de hamvraag: wat vinden de mensen van ARAG ervan? Arjan de Heer formuleert het kort en krachtig: “Die zijn wild enthousiast! Het gebouw heeft dankzij de folie een extra dimensie gekregen. Het heeft de uitstraling gekregen die ons voor ogen stond en is nu helemaal af.” 

Overige gerealiseerde projecten